Stans Groep

Direct contact


BEL 06-55736137 (Jan)
06-54725731 (Laurens)
E-mail info@stansgroep.nl
Adres Bovenhof 5, 4175 AS Haaften
FacebookLinkedin

Vakantietips 2018

De vakanties breken weer aan in Nederland, het is overal prachtig weer en als het een beetje gaat re, , Lees meer >

We hebben het voor elkaar

We hebben het voor elkaar.... Op 18 juni 2016 besloot ik om aan te bellen. Door het programma van G, , Lees meer >

Gehaast zijn maar toch tijd zat hebben

Gehaast zijn en toch tijd zat hebben. Volgens Mark Twain zijn er twee dagen erg belangrijk in je le, , Lees meer >


Stans Groep > Nieuws

Nieuws


Dikke ik en het kleine ego

14-08-2015

Dikke ik en het kleine ego

Er was eens een kleine man met een Ego en een Hart. Het Ego woonde in zijn hoofd, terwijl zijn Hart ergens anders woonde.

‘Het is al heel lang geleden dat er tegen mij gezegd is dat ik het goed doe, dat ik er ook toe doe’, zei zijn Ego tegen zijn Hart, dat altijd aandachtig luisterde. ‘In ons geheel ben ik eigenlijk alleen komen te staan. Dat maakt me gevoelig voor kritiek van de rest of voor kritiek van buiten. Ik doe mijn stinkende best en krijg nooit eens bevestiging. Dus pomp ik me maar op tot een hele Dikke Ik.

‘Het is wat moois’, zei zijn Hart tegen zijn Ego. ‘Of nog beter: Jij bent wat moois!’ Zijn Ego bloosde en wilde het compliment alweer weg wuiven. Dat had hij zo geleerd: Overdaad schaadt & Hoogmoed komt voor den Val. Hij hoorde de woorden weer echoën in zijn hoofd.

‘Nee, niet doen’, zei zijn Hart. ‘Neem het nou van me aan. Die neiging om jezelf klein te maken zorgt voor gebrek aan eigenwaarde. Als ik zeg dat je wat moois bent, geloof je het gewoon niet’.

‘Dat komt omdat ik mezelf veroordeel’, zei zijn Ego. ‘Ik verdien het niet: ik heb soms zo erg gefaald’.

‘Ja, dat is ook zo’, zei zijn Hart. ‘Soms was het resultaat bedroevend, maar dat kwam niet doordat je je best niet deed. Je knokte als een bezetene, maar het lukte niet met de kennis en de middelen die je toen had. Die schoten te kort én je deed toch zo enorm je best. Meer kon je niet doen. Is dat niet wat moois?

‘Denk er maar aan dat jezelf meten naar een eindresultaat het stomste is om je eigenwaarde op te bouwen. Dat is meer iets voor mij’, lachte zijn Hart, ‘als ik het niet goed doe, als ik niet meer klop stopt alles direct. Het gekke is, dat ik er mijn best juist niet voor hoef te doen. Ik klop gewoon, daar ben ik voor gemaakt en ben ik juist veel waard’.

Zijn Ego dacht erover na. ‘Misschien is het tijd om mezelf te waarderen voor wie ik ben en me niet langer te meten aan wat ik doe’, mompelde zijn Ego stilletjes. ‘Maar ja, zo ben ik nu eenmaal’.

De man was al heel lang geleden identiek geworden aan zijn Ego. Dus blaast hij zich nog steeds op tot een Dikke Ik en verandert nooit meer. Zijn Hart klopte nog lang en gaf het niet op.

En jij? Lijk jij soms op die man?Overige nieuwsberichten

Vakantietips 2018
We hebben het voor elkaar
Gehaast zijn maar toch tijd zat hebben
Agile
Hakuna Matata
Blind zelfvertrouwen
Acte de Présence
Jong geleerd, oud gedaan
Lessen van een PC!
Volgende >   Laatste >>


Life Orientations Diça Design