Stans Groep

Direct contact


BEL 06-55736137 (Jan)
06-54725731 (Laurens)
E-mail info@stansgroep.nl
Adres Bovenhof 5, 4175 AS Haaften
FacebookLinkedin

Vakantietips 2018

De vakanties breken weer aan in Nederland, het is overal prachtig weer en als het een beetje gaat re, , Lees meer >

We hebben het voor elkaar

We hebben het voor elkaar.... Op 18 juni 2016 besloot ik om aan te bellen. Door het programma van G, , Lees meer >

Gehaast zijn maar toch tijd zat hebben

Gehaast zijn en toch tijd zat hebben. Volgens Mark Twain zijn er twee dagen erg belangrijk in je le, , Lees meer >


Stans Groep > Nieuws

Nieuws


Gehaast zijn maar toch tijd zat hebben

16-02-2018

Gehaast zijn maar toch tijd zat hebben

Gehaast zijn en toch tijd zat hebben.

Volgens Mark Twain zijn er twee dagen erg belangrijk in je leven: de dag dat je werd geboren en de dag dat je precies weet waarvoor. Een aspect van die tweede dag is dat je er niet te lang mee wacht om met je diepste talent aan de slag te gaan.

Een paar weken geleden sprak ik met twee jongelui (beiden geboren in 1992) over hun beleving van tijd en hun missie hier op aarde (ik probeer ze te boeien naast facebook en snapchat). Ze vinden dat tijd erg snel gaat en dat die snelheid veel stress geeft, maar dat is volgens hen normaal en natuurlijk, want alles moet gebeuren, het moet allemaal op tijd af en je stelt toch zeker niemand teleur, vanzelfsprekend niet. Ze hadden nog geen idee waarvoor ze nu precies op aarde waren gekomen. Ze hadden er nog niet over nagedacht óf er wel een reden achter hun aanwezigheid zat.

Zelf beleef ik het vaak dat we de tijd nauwelijks kunnen bijhouden. Het is alweer februari terwijl de doos met kerstballen nog onderaan de trap staat, bij wijze van spreken dan. We razen zo supersnel door een dag, door een week heen alsof we aanvoelen dat ons leven binnenkort door iets plots on-hold zal worden gezet. Toch gedragen we  ons vanuit het idee dat we gemakkelijk 200 jaar oud kunnen worden, want we nemen ruim de tijd om allerlei belangrijke stappen in onze persoonlijke ontwikkeling op de lange baan te schuiven. Ik ken vijftigers, die er over nadenken wat ze met hun talent willen gaan doen in hun leven. Er zijn zelfs mensen van rond de 40 die nog steeds niet goed weten wat ze precies kunnen en willen. Die combinatie van haast hebben en dat gemak van uitstellen zijn tegenpolen in grootformaat. Talent hebben we echter zat, tijd helaas niet.

Hoe kunnen we er naar kijken? Neem het plaatje bij dit artikel, het geeft je eigen tijd van leven weer in rijen van 10 jaar. Stel dat je ruim 90 jaar oud zal worden, kleur de vakje die voorbij dan eens in; waar sta je dan nu in je leeftijd? (uit www.waitbutwhy.com , interessante site)

Mijn eigen leven zit ruim over de helft, als we tellen van 1961 tot 2054 (de vermoedelijke houdbaarheidsdatum) en ik weet intussen een passend  antwoord op de tweede dag die Mark Twain bedoelt: de reden waarvoor ik geboren ben is om mensen op te ruimen. Ze te helpen met zichzelf (of hun organisaties) te ontwarren, om van een mens als een erg strak opgewonden bolletje wol het begin te vinden en het snel met een zwierige zwaai uit te rollen, zodat ze verder kunnen met waar hun leven voor bedoeld is.  

Het markante van ons unieke talent is dat we het nooit ten bate van onszelf kunnen inzetten, het is gegeven ten faveure van de anderen Dat past bij onze kernkracht als liefde-gevende schepsels, maar soms gaat het verkeerd. Het kan dus gebeuren dat een zorgzaam en vrijgevend mens zichzelf vrijwel niets gunt en zich wegcijfert ten koste van alles. Of dat iemand met een alom bewonderd organisatietalent zijn eigen leven in de soep laat lopen. Nog markanter, zo niet absurd, is als mensen hun unieke talent op hun eigen leven gaan toepassen. Bijvoorbeeld als een vrouw, die als talent beschadigde kinderen kan helen, trouwt met een man die diep van binnen nog steeds een beschadigd kind is. Kijk, dan heeft ze goed aangevoeld waarvoor ze op aarde is, maar niet goed begrepen op wie ze haar talent moet toepassen.

 

Hoe kan je als mens talent en tijd beter combineren? Door je met de waarheid van je talent niet zo te bemoeien en je met je tijd juist wel. Diep van binnen ken je je echte talent al lang, maar iedere keer als je er wat van vindt of het ter discussie stelt, dring je het naar de achtergrond en verlies je levenskracht. Het kost dan veel meer tijd om het te herontdekken, leeftijd die je verspeelt als het ware. Tijd waarvoor je op aarde bent,  die nodig is om met je talent de wereld een stukje beter te maken. Maak er maar een beetje haast mee om het uit te rollen, ik help je er graag mee.

Ik heb drie zinnen om af te maken:

1. Vanuit het hart gesproken, weet ieder mens iets heel zeker over zichzelf.

‘Ik ken mijzelf goed genoeg om te weten dat ik een groot talent heb voor …

 

2. De pijnlijkste wendingen in het leven leiden altijd tot hetzelfde inzicht.

‘Ik ervaar de pijn in mijn leven niet als les, het is het begin van mijn talent voor …

 

3. Het systeem dat ons het leven geeft levert geen onzin. Ieder mens mag kiezen om een unieke talent uit te leven. Het is geen verplichting vanwege de vrije wil, maar weigeren of negeren leidt per definitie tot pijn, onrust of leegte.

‘Ik ervaar stress en onrust in mijn huidige leven en werk, want ik negeer /ontken / doe juist geen…

of juist het tegengestelde: ‘Ik ervaar veel rust en ruimte sinds ik aanvaard heb dat ik talent heb voor …

 

Veel geluk ermee, Jan


Jan Stans is uitdenker, leiderschapstrainer en executive coach bij Stans GroepOverige nieuwsberichten

Vakantietips 2018
We hebben het voor elkaar
Agile
Hakuna Matata
Blind zelfvertrouwen
Acte de Présence
Dikke ik en het kleine ego
Jong geleerd, oud gedaan
Lessen van een PC!
Volgende >   Laatste >>


Life Orientations Diça Design